02 marzo 2015


Alla festa per il lancio del nuovo atteso album Belka & Strelka del gruppo svedese Testbild! alla Galleri Krets di Malmö, oltre alla rara occasione di incontrare il gruppo dal vivo, c'è stato modo di vedere il film realizzato per questo progetto da Sebastian Rozenberg. Lo ospita ora, anche in alta definizione, Vimeo.

Jag var nere i Malmö en sväng. En kväll gick jag förbi galleri Krets på Kristianstadsgatan där det var release för Testbild!s nya skiva Belka & Strelka. Det visades en video som inramade skivan och därefter spelade bandet några låtar. Filmen var härligt futuristisk och visade olika sorters hundar från här och där. När bandet började spela var lokalen nästan knökfull av vad jag tänkte mig var prominenta profiler från Malmös kulturliv. Efter att Testbild! spelat spelade ett till band. Magnus Haglund och Isak Eldhs projekt Marble Fauns, men det är en annan historia...
Belka & Strelka är ingen besvikelse för den luttrade Testbild!-lyssnaren. Nej, tvärtom, här serveras den numera väletablerade testbildiska ljudbilden plus extra allt. Den här gången rör musiken sig långt upp i det blå, ja, verkligen det blå, den där delen av rymden som är koboltblå, som i gamla sovjetiska barnprogram eller var det nu är. Bandet lotsar lyssnaren igenom spejsade ouvertyrer, rymdfolkvisor och kosmiska chansoner som jag inte visste att jag hade längtat efter. Samtidigt berättas historien om de sovjetiska rymdhundarna Belka och Strelka - eller ska jag säga sagan? Som alltid när musiken är signerad glider verklighet och fantasi ihop, och det mesta flyter bort i ett slags flöde av dröm, lek, allvar och mystik. Liksom förra skivan är vissa låtar lite för flytande och således knepiga att hålla fast grepp om, vilket ju är nödvändigt när man är ute och på resa i himlavalvet.
Provlyssna på skivan här, där du även kan navigera vidare till Kalligrammofons andra öronvänliga titlar.

https://www.facebook.com/pages/Testbild/94350211151
https://vimeo.com/rozenberg
https://vimeo.com/120345594
https://vimeo.com/118606210
http://krets.info/en/news/2015-news/releasekalas-testbilds-nya-album-belka-strelka-samarbete-med-kalligrammofon